El nou número de Mètode analitza les relacions entre bellesa i natura

El concepte de bellesa ha estat històricament lligat a l’estudi des de la filosofia i l’art, però també la ciència ha tractat d’analitzar i comprendre-la a partir de diverses perspectives. Vivim envoltats d’una bellesa diversa i aclaparadora, que es pot abordar tant des del punt de vista cultural com biològic, sociològic i neurològic, entre altres. Al monogràfic del número 115 de Mètode, «Bellesa i natura» , podem veure com la ciència ha buscat explicar les causes i conseqüències evolutives que la bellesa sexual té al món animal. D’altra banda, s’analitzen les relacions existents entre natura, bellesa i art.

El monogràfic ha estat coordinat conjuntament per Raquel Ortells Bañeres i Eduardo M. García Roger, ambdós professors d’Ecologia i membres del Laboratori d’Ecologia Evolutiva de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (Universitat de València). A més, al número col·laboren experts com Juan Ignacio Pérez, Tamra C. Mendelson, Michael J. Ryan, Enrique Font, Enrique V. Font-Ferrer, Mónica Vergés i Romà de la Calle. La revista compta amb diverses obres que exploren les connexions entre bellesa i natura des de diferents punts de vista i estils. Tant l’obra que il·lustra la portada com les que acompanyen els articles del monogràfic van ser triades a partir d’un concurs per a artistes convocat per Mètode al febrer.

En Mètode continuem indagant en les diferents formes que la divulgació científica pot adoptar. Per això, aquest número inclou un dossier sobre ciència i còmic, coordinat per Julia Haba. Complementen el número peces com l’entrevista al catedràtic de Biologia Evolutiva Andreas Wagner, i l’article sobre el filòsof, antropòleg i sociòleg Bruno Latour, que va morir el passat mes d’octubre. A més, trobem una nova entrega de ‘Contes de ciència’, de Pere Puigdomènech, així com les habituals seccions a càrrec dels nostres col·laboradors.

El número 115 de Mètode tanca un any molt especial per a la revista, ja que hem celebrat el nostre 30è aniversari. Per commemorar-ho, l’artista valencià Rafael Armengol ha elaborat una obra que podreu trobar a l’interior de la revista.

© Mètode 2022