Aquest estiu tornen a ‘Mètode’ els relats més cienciaferits

Gemma Pasqual, Jordi Colonques i Fèlix Edo presenten tres contes sobre la pandèmia

Relats cienciaferits

Aquest estiu torna a Mètode la literatura inspirada en l’actualitat científica. Durant les pròximes setmanes d’agost gaudirem dels nous relats cienciaferits, narracions inèdites de Gemma Pasqual, Jordi Colonques i Fèlix Edo que enguany estan basades en la pandèmia de COVID-19. Al llarg de la història, les epidèmies han constituït un tema molt tractat a les narracions literàries. Aquests contes pandèmics constitueixen una altra forma d’acostar-nos a la divulgació científica.

El dilluns 9 d’agost iniciarà la secció d’aquest estiu l’escriptora Gemma Pasqual amb Katalin Karikó, la filla del carnisser, un relat novel·lat sobre una de les científiques la investigació de la qual ha estat fonamental per al desenvolupament de les vacunes per a la COVID-19 basades en l’ARN missatger. Continuarem dilluns 16 amb Jordi Colonques i La càpsula, una narració inspirada també en el paper de l’ARN en aquesta pandèmia. Tancarem els relats d’enguany el dia 23 d’agost amb Fèlix Edo i Reflexos, una història ambientada en un context de confinament i on també s’apunten temes recurrents en les darreres novel·les de l’autor com ara la descomposició urbana i l’abandonament rural.

Igual que en l’edició anterior, les tres narracions d’aquest estiu s’acompanyen amb il·lustracions realitzades pel dissenyador gràfic Natxo Sánchez «Sarvatxo», realitzades a partir de cadascun dels relats.

Els relats cienciaferits

La sèrie de relats cienciaferits es va inaugurar l’agost de 2015. Tot i que la secció ha anat canviant lleugerament al llarg del temps, l’esperit inicial es manté intacte: esborrar la separació entre ciències i lletres.

En 2014 Mètode havia publicat Científics lletraferits, un llibre amb una vintena de narracions literàries escrites per persones vinculades al món de la investigació científica. Després de l’èxit d’aquesta incursió dels científics i científiques en la literatura va sorgir la idea d’acostar la ciència a l’àmbit literari.

Així, en 2015 es va iniciar una sèrie de relats d’estiu on un grup d’escriptors i escriptores va presentar diverses propostes literàries amb rerefons científic. Aquest grup inicial estava format per Manuel Baixauli amb la narració Goliathus regius, Raquel Ricart amb Simetria imperfecta, Xavier Aliaga amb El blues del bosó de Higgs, i Núria Cadenes amb L’exorcisme. En 2016 es van afegir a la família cienciaferida Màrius Serra amb L’efecte de la cabra negra, Anna Moner amb L’ocell i Joan Benesiu amb La maquinària del lloro. Aquestes edicions es van il·lustrar amb els dissenys de Pepa Granados.

Després d’un temps d’aturada, la sèrie es va reprendre en 2020 amb Mònica Batet i el seu relat La fotografia de Zverek, Carlota Gurt i Amor, Jaume C. Pons Alorda i Ciutat de Quàntum, Anna Ballbona i L’enterramorts, i Albert Villaró i el conte Que es faci.

L’any passat la pandèmia ens va obligar de nou a aturar els relats cienciaferits que enguany tornen a tindre una presència destacada durant el mes d’agost.

Aquest estiu us animem a llegir i compartir en xarxes els #RelatsCienciaferits

© Mètode 2021