Una mirada artística a la ciència

Comencem una sèrie sobre artistes que han col·laborat amb Mètode recuperant les obres de Carmen Calvo

Carmen Calvo

El pròxim any, Mètode publicarà el seu número 100. Cent revistes on l’art ha estat molt present gràcies a artistes que han volgut oferir la seua particular mirada sobre diferents àmbits de la ciència: Carmen Calvo, Manuel Boix, Rosa Torres, José Mª Yturralde, Rafael Armengol, Antoni Miró…

Una història de violència: Bases biològiques de l'agressió humana

Ara, amb motiu de la proximitat del número 100, volem anar recuperant totes aquestes col·laboracions i comencem amb Carmen Calvo (València, 1950), artista de gran trajectòria amb un llenguatge propi elaborat a partir del collage, la fotografia i el dibuix i que ha estat l’autora de tres portades de la revista: Una història de violència (Mètode 50), Tot sobre la mare (Mètode 62) i Dones i ciència (Mètode 76).

Totes tres col·laboracions han tingut com a fil conductor la reflexió sobre diferents papers de la dona en la societat. Les obres de Carmen Calvo han recollit alguns dels problemes socials lligats a la violència o el maltractament de les dones. En aquest sentit s’emmarcava la seua col·laboració en el número 50 de la revista sobre les bases biològiques de l’agressió humana. En el número 62, l’artista ens va aportar la seua particular mirada sobre la maternitat, i en el número 76 es va centrar en la crueltat de la discriminació sexual per a un número que tractava les relacions entre dones i ciència.

Carmen Calvo. Nen protegit, 2009. Tècnica mixta, fotografia, collage. A partir d’aquesta obra es va realitzar la portada del número 62 dedicat a la maternitat.

Juan Vicente Aliaga,  professor de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, ens introduïa el treball realitzat per Carmen Calvo en el número 76 d’aquesta manera: «Carmen Calvo, amb el seu treball poètic i desconcertant, s’ha aproximat a la ciència des d’un angle creatiu que els cientifistes més estrictes (la ciència tracta de fets, la poesia, de sentiments!) no aprovarien però que no obstant això ha estat explorat en les càtedres universitàries, verbigràcia en la Universitat de Liverpool».

Llegiu els articles sobre l’artista que hem publicat en la secció Metodart i feu un repàs de les obres amb què Carmen Calvo ha col·laborat amb Mètode:

Martínez, J. (2011). Metodart: Carmen Calvo. Metodart. Web Mètode.

Aliaga, J. V (2012). Carmen Calvo: Una miarada poètica a la ciència. Mètode 76.

© Mètode 2018