Divulgació científica per a les vacances (II)

Segona part de la nostra selecció de llibres per a l'estiu

Elogi de la vida és el nom que rep el nou número de Mètode, un monogràfic coordinat per l’ecòleg valencià Francesc Mesquita-Joanes i dedicat a l’anàlisi del concepte de biodiversitat. En la revista, els nostres redactors i col·laboradors habituals proposen quatre novetats editorials d’aquest estiu, cadascuna amb la seua corresponent ressenya disponible també al nostre web.

Donada la temàtica del pròxim número 98 de Mètode, la primera de les recomanacions literàries no és cap casualitat. Cristina Vilanova proposa El mesías de las plantas, un títol al qual dóna nom el malnom que s’ha guanyat el seu autor, Carlos Magdalena, gràcies a les seues fites botàniques. Horticultor al londinenc Reial Jardí Botànic de Kew, entre les seues proeses es troba la resurrecció de la Ramosmania rodriguesii, una planta nativa de l’illa Rodrigues que va ser considerada extinta durant dècades fins a l’actuació de Magdalena. Aquesta i altres històries configuren una obra científica, biogràfica i política, en la qual les anècdotes i la divulgació deixen lloc a les reivindicacions en defensa del paper de les plantes als nostres ecosistemes.

Juli Peretó apropa l’última publicació de José Pío Beltrán, professor d’investigació en l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV). Cultivos transgénicos aposta per la biotecnologia com a mètode per a garantir l’accés físic, social i econòmic als aliments necessaris per a portar una dieta equilibrada, desmentint algunes de les mentides més esteses sobre la transgènesi i presentant les noves tècniques d’edició genètica, com el CRISPR. Sobre mites i enganys en parla també J. M. Mulet en el seu últim projecte, ¿Qué es comer sano?, un recull de 101 dels mites més polèmics sobre productes alimentaris que actualment es troben en el punt de mira degut, en gran mesura, al sensacionalisme dels mitjans de comunicació: la llet, la carn, el sucre, els additius… Carmen López Valiente aposta per un llibre que segueix l’estil irreverent d’un dels divulgadors més mediàtics del panorama nacional.

L’últim suggeriment ve de la mà de Jordi Solbes, que recomana Persiguiendo a Einstein. L’obra d’Antonio Acín i Eduardo Acín s’adreça a tots aquells atemorits que opten per defugir de la física moderna a causa de la seua suposada dificultat, una idea que ambdós autors s’esforcen a desmuntar al llarg de les seues 144 pàgines. El llibre es cimenta sobre una primera part dedicada a la història i fonaments del pensament científic per a, tot seguit, recórrer la cronologia de la física fins a arribar a la quàntica d’Einstein, oblidant però algunes contribucions remarcables pel camí. Alguns continguts complementaris inclosos fan d’aquest volum una eina recomanable per a estudiants i professorat.

© Mètode 2018