Per què consumim alcohol tot i els seus efectes nocius?
Té més pes el context social que el propi benestar?
L’alcohol és una substància que, en ingerir-se en dosis baixes, produeix una desinhibició i un efecte tranquil·litzant. A més a més, no té una diana molecular específica, i posa en marxa mecanismes neuroquímics agradables. Els seu efecte agrada al nostre cervell. Ara, si s’augmenta la dosi, succeeix tot el contrari, i té efectes depressius.
L’alcohol és com qualsevol altre tipus de droga, però més estesa i acceptada. Respecte al pes que té la conducta social en el seu consum, cal contextualitzar. Per exemple, en el cas dels adolescents, l’alcohol, a més a més de produir els ja esmentats efectes desinhibidors, aproxima al proïsme i augmenta les relacions personals. Pot estar mal vist no beure en una festa o botellón, i s’arriba a voltes fins a la marginació de qui no ho fa. Per una altra banda, en la dieta mediterrània el consum d’alcohol és prou habitual, com és el cas de la cervesa o el vi, sobretot amb menjar o aperitius. Està socialment acceptat i, a més a més, sense repercussió.
També està el fet que el problema amb l’alcohol no és immediat, sinó que es produeix després d’una exposició continuada. Així, si a això s’afegeix que agrada al cervell, seguim consumint-lo, tot i que siga tòxic.
Respon José Miñarro López, catedràtic de Psicobiologia i director de la Unitat d’Investigació de Psicobiologia de les Drogodependències de la Universitat de València.
Pregunta enviada per María Isabel Hernández Cortés.
«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on els lectors envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que rebem fins al 15 de juny* sortejarem un lot de publicacions de Mètode.
* El sorteig es pot ajornar a causa de l'actual crisi sanitària.