Per què es diu que la tomaca és una fruita?

tomaquets

Respon JOSEP ROSELLÓ:

La paraula fruita és un terme d’origen popular que no figura en cap corpus botànic. De fet, no existeix en llengües com l’anglés, en la qual tan sols figura el mot fruit. Així doncs, la pregunta no ha de ser si la tomaca és o no una fruita, sinó si és o no un fruit, que és el veritable concepte científic.

El fruit com a terme botànic no és més que el desenvolupament d’un ovari, així que sí, en aquest cas la tomaca és un fruit. Segons la definició dels diccionaris generals, però, no es pot parlar de la tomaca com una fruita perquè aquesta paraula restringeix el concepte botànic a un fruit comestible, dolç o molt dolç, obtingut de plantes cultivades o silvestres. La tomaca és comestible però no té un sabor ni dolç ni molt dolç, i tampoc sol emprar-se com un postre, com sí que ocorre amb altres espècies que se solen relacionar amb el concepte. L’alvocat és un cas molt semblant; és un fruit comestible però no és dolç, així que tampoc pot considerar-se una fruita.

És la tomaca un fruit? Sí, i comestible, però no es pot dir que siga una fruita.

Josep Rosselló és botànic i professor titular de la Unitat de Botànica de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València.

© Mètode 2017