Parlem amb AMPARO SANZ:
La resposta seria afirmativa. Les plantes poden reproduir fallides en el creixement d’algunes cèl·lules, que provoquen la formació de masses cel·lulars o tumors que es podrien considerar càncers. No obstant això, hi ha diferències amb el càncer més conegut, l’animal. La principal diferencia que hi trobem són les causes que el provoquen. El càncer vegetal pot ser provocat per causes molt diverses, però en general associades a infeccions per diferents organismes, com virus, bacteris, fongs o insectes.
Una de les causes més comunes és l’associada al bacteri Agrobacterium tumefaciens. Aquest bacteri introdueix en la cèl·lula infectada un plasmidi –molècula d’ADN circular– que conté informació genètica que regula el cicle cel·lular. El plasmidi, per tant, controla la divisió cel·lular i fa que augmente a nivells descontrolats. Aquest augment en la divisió cel·lular és la base de la formació de la massa cel·lular que forma el tumor. També és freqüent veure les agalles que es formen en les fulles de diverses plantes a causa dels ous que els insectes ponen en elles. Aquestes tumefaccions també es poden considerar càncer.
Una altra diferència substancial amb el càncer en els animals és que en el cas de les plantes no es produeix metàstasi, ja que les cèl·lules vegetals no migren. A més, en els vegetals no hi ha òrgans irreemplaçables: encara que el tumor impedisca la funció d’un òrgan no matarà a la planta, ja que uns altres òrgans semblants poden exercir les mateixes funcions.
Amparo Sanz és professora titular del Departament de Biologia Vegetal de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València.