Per què no està previst de moment vacunar a la població infantil contra la COVID-19?

vacunació infantil

Actualment, l’Agència Europea del Medicament ha autoritzat la vacuna de Pfizer des dels 16 anys i les vacunes d’AstraZeneca, Moderna i Janssen des dels 18. A més, el Ministeri de Sanitat permet també que es vacunen els xiquets i xiquetes de més de 12 anys que pertanyen a grups de risc.

Però en aquest moment, no és fonamental vacunar tota la població infantil. Per fortuna, els xiquets pràcticament no s’han infectat i, a més, són molt poc infecciosos, és a dir, són molt poc contagiadors. Com el xiquet no té pràcticament receptor ACE2 en el seu organisme, el virus té molta dificultat per a entrar en ell i per a replicar-se en les cèl·lules. De manera que en el cas del coronavirus, els xiquets se solen contagiar dels pares, i no a l’inrevés com passa habitualment amb altres virus. Hem vist molt pocs casos de xiquets que hagen tingut un quadre greu, i per fortuna, els casos més greus han evolucionat d’una forma positiva, excepte en casos molt concrets.

Per aquest mateix motiu, l’objectiu inicial de les vacunes va ser la població d’edats avançades i intermèdies, amb major risc. En aquests moments, hi ha molt pocs assajos clínics en població infantil. Això no significa que la vacuna no funcione en els xiquets, ho farà segur. I tenim constància que diferents empreses estan fent ja assajos clínics en xiquets de 5 anys i baixaran gradualment l’edat. Amb un avantatge afegit, ja que aquests assajos s’estan fent d’una manera diferent. Als xiquets no se’ls administrarà placebo, sinó que tots rebran la vacuna. El que es realitza és un estudi pont, que permet comparar la xifra d’anticossos que genera el xiquet amb la xifra d’anticossos que genera un adult. I si les xifres són comparables, llavors la vacuna s’autoritza en els xiquets.

Hi haurà la possibilitat que siga necessària la vacunació infantil en algun moment? Pot ser necessari si apareixen variacions en el genoma que permeten al virus infectar amb més facilitat als més menuts. Però en aquest moment, no és necessària la vacunació de la població infantil.

Respon Maria Garcés-Sánchez, especialista en Pediatria i investigadora de l’Àrea de Vacunes de FISABIO.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que publiquem sortejarem un lot de publicacions de Mètode al final de cada trimestre.

© Mètode 2021