Homenatge a Pellicer

L’Ajuntament de Bellreguard nomena Fill Predilecte el popular etnobotànic valencià

pellicer_portada

Fotografia de Josep Manuel Alcañiz

L’interès per la natura, la capacitat d’abastar coneixement i sensibilitat, i l’estima per la terra on vivia, van fer de Joan Pellicer (1947-2007) un etnobotànic amb dedicació plena, i una figura representativa de les comarques centrals valencianes. És per això que l’Ajuntament de Bellreguard acordava nomenar-lo Fill Predilecte a finals de l’any passat. Dissabte 23 d’abril, amb motiu del Dia del Llibre, la localitat de la Safor homenatjarà Pellicer i entregarà el títol pòstum a les seues filles.

Joan Pellicer va ésser un referent en l’estudi de la botànica valenciana. En llicenciar-se en medicina es va inclinar cap a l’estudi de les plantes i la seua relació amb la cultura popular, així com les seues propietats medicinals i curatives. La seua trajectòria professional va estar exercida amb una gran passió per la investigació i la natura.

Va ser un estudiós polifacètic, interessat en distintes disciplines del coneixement i incansable investigador. Dins de Mètode va col·laborar en la sèrie «Botànica estimada», una secció on l’investigador va compartir la seua saviesa amb una empatia especial per aproximar-nos exquisidament al món de la botànica.

També va destacar en la literatura amb múltiples obres com Meravelles de Diània –un llibre sobre els paisatges de les comarques centrals– i el Costumari botànic, en l’ensenyament universitari en la Universitat d’Alacant, i fins i tot en programes de televisió de Gandia TV i Punt 2. Els més propers a l’etnobotànic destaquen la seua sensibilitat i proximitat que, lligats als seus coneixements, l’han convertit en una figura encara remarcable al País Valencià. A continuació us deixem alguns dels articles més representatius de Joan Pellicer en la secció «Botànica estimada»:

La delicadesa de la flor i la duresa de la fusta del cepell

La celeste flor i la deliciosa arrel del panical

Els radiants ravanells de ceres

El crit del lliri groc

Sota l’ampla pampolada de la figuera

L’empenta suau i frescal del raïm de pastor

Ram de romer

La llum de l’argelaga

La pebrella

Alfàbega

Cirerer de pastor

© Mètode 2016. 

© Mètode 2016