Roberto García Roa guanya el concurs fotogràfic de la British Ecological Society
El fotògraf serà col·laborador habitual de Mètode a partir del pròxim número 103
Roberto García Roa, investigador postdoctoral en l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBIBE) de la Universitat de València, ha sigut guardonat amb el primer premi (Overall Winner) del concurs de fotografia anual que convoca la British Ecological Society, el Capturing Ecology. García Roa ha guanyat premis en aquest concurs durant els últims 5 anys, tant l’absolut (2015) com en diferents categories.
En concret, la fotografia Waiting és amb la qual ha rebut el guardó de campió absolut. Aquesta imatge mostra una boa arborícola adulta de Madagascar (Sanzinia madascariensis), una de les espècies de serp més grans de l’illa. Aquest rèptil no verinós és cada vegada més complicat de trobar, més encara en grans exemplars i en zones periurbanes a causa de la desforestació i a la caça furtiva. “L’ús d’una il·luminació externa roja em va permetre crear un entorn dramàtic com a metàfora del context incert al qual aquestes icòniques serps s’enfronten en el seu dia a dia. Desafortunadament, també vaig trobar altres exemplars d’aquesta espècie que havien sigut tristament atropellades en carreteres pròximes”, explica Roberto García Roa.
El president de la British Ecological Society (BES), el professor Richard Bardgett, ha comentat que “aquesta enlluernadora imatge no sols captura la bellesa de la boa arborícola malgaixa, que és endèmica de l’illa de Madagascar, sinó també la seua vulnerabilitat, especialment a la caça i al foc. És una imatge notable i mereixedora de guanyar”.
El científic i fotògraf Roberto García Roa ha obtingut en els últims anys diferents guardons, tant nacionals com internacionals, provinents de prestigioses societats científiques i naturalistes. Amb el seu treball com a fotògraf, García Roa tracta de crear llaços entre la societat i el món natural. A més, considera que la ciència i la fotografia són dues eines que unides poden ser molt efectives per a crear consciència del meravellós món en el qual vivim, i de la imperiosa necessitat que tenim de protegir-lo.
“Una fotografia pot fer que qui la veja viatge a un xicotet racó del món on senta el que tu vas sentir. Si aconsegueixes crear aquest llaç, serà més fàcil que aquesta persona senta aquest moment com a seu i entenga per què és tan necessari protegir llocs així”, diu el fotògraf. Amb aquesta filosofia, García Roa està desenvolupant en l’actualitat un projecte en el qual il·lustrar els extravagants mecanismes que diferents espècies utilitzen per a comunicar-se o camuflar-se. “Ser conscients dels tresors naturals que existeixen per tot el planeta ens anima a adoptar i protegir com a nostres aquests tresors que estan a quilòmetres de distància, i a més pot aconseguir trencar la frontera de l’ésser humà amb el medi natural”.
Al premi de guanyador absolut (Overall Winner) se li han de sumar els guardons obtinguts en la categoria Dynamic Ecosystems, en la qual s’ha de demostrar la interacció entre diferents espècies dins d’un ecosistema, i en Up Close and Personal, on s’ha de mostrar la complexitat de la naturalesa utilitzant una aproximació macro. Ho ha aconseguit amb Small warrior, una imatge que mostra una aranya de menys d’un centímetre depredant una formiga que la duplica en grandària, i amb Fluorescence, respectivament. García Roa afirma que “el descobriment de la capacitat d’emetre fluorescència en els escorpins va ser una fita ja que permetia localitzar-los fàcilment en zones fosques a través de llums ultraviolades. Amb aquesta tècnica vaig poder trobar a aquest xicotet escorpí en plena vegetació d’un espès bosc de Madagascar”. Destaquen també les seues fotografies Movement or not i Cooperation, que han sigut seleccionades com a Highly Commended.
Les imatges guanyadores es podran veure en la conferència anual de la societat a Belfast el mes de desembre, que reunirà 1.200 especialistes en Ecologia de més de 40 països. També s’exhibiran en una exposició gratuïta en el Museu de l’Ulster des de l’11 de febrer de 2020.
Nou col·laborador de Mètode
Roberto García Roa passarà a formar part de Mètode com a col·laborador habitual de la revista a partir del pròxim número 103. Ho farà amb Focus verd, una secció pròpia centrada en la fotografia de la natura a través de la qual compartirà el seu treball fotogràfic acompanyat per textos breus inspirats en la realitat retratada en les seues imatges.
El fotògraf i investigador Roberto García Roa s’uneix d’aquesta manera al grup de nous col·laboradors que Mètode ha integrat arran de la publicació del seu número 101 La memòria dels ossos. Així ho han fet també el neurofisiòleg Xurxo Mariño, la genetista Gemma Marfany, el físic Enric Marco i la genètica Alma Bracho amb les seues pròpies seccions, Matèria obscura, Gens i gents, Astronomia de trinxera i Monstres invisibles respectivament, uns continguts que ja estan disponibles en obert al nostre web.