No tot en la vida és fosfina

La detecció del gas fosfà a l'atmosfera de Venus no constitueix encara una evidència sòlida de vida al planeta

venus recreació fosfina

Un equip internacional d’investigadors encapçalats per la professora Jane S. Greaves, de la Universitat de Cardiff (el Regne Unit), ha publicat un article en la revista Nature Astronomy en què s’anuncia la detecció de fosfina o fosfà a l’atmosfera de Venus. Aquest és el motiu de la notícia, ja que fins ara no hi havia constància d’aquest gas al planeta.

Amb tot, la troballa s’ha relacionat ràpidament amb la possible presència de vida a Venus; a la Terra, són les activitats microbianes i humanes qui generen aquesta substància. El grup d’investigadors, però, mostra cautela. Tal com recull l’agència SINC, reconeixen que l’existència d’aquest gas a Venus podria respondre a la presència de vida, és a dir, que tindria un origen biològic, però també apunten que el PH3 “es podria originar a partir de processos fotoquímics o geoquímics desconeguts”.

De moment, els autors no poden determinar què –o qui?– genera aquesta fosfina i remarquen que la seua detecció no suposa una evidència sòlida de vida a Venus. El que sí que suposa, i no deixa de ser important, és que en aquell planeta estan ocorrent processos encara desconeguts per la ciència. Caldrà seguir observant i investigant per a determinar si tenim ‘nou veïnat’ o, per contra, l’origen de la fosfina no té res a veure amb la vida.

No és inusual el tractament mediàtic que s’ha fet d’aquest descobriment. Com ja escrivia Fernando Ballesteros fa vora una dècada, «una de les notícies que recurrentment ixen dels gabinets de premsa de la NASA (i en menor grau, de l’ESA, l’Agència Espacial Europea), i que més atracció provoca en els mitjans és la que diu que s’han trobat noves proves de l’existència (passada en alguns casos, present en altres) d’aigua líquida a Mart. L’afegit que acompanya habitualment totes aquestes notícies sol ser quelcom de l’estil de “la qual cosa representa un indici que apunta a la possibilitat de vida a Mart”».

Tot seguit recuperem aquest mateix article i una selecció d’altres textos publicats en Mètode sobre la possibilitat de trobar vida en altres planetes. Es convertirà ‘la fosfina de Venus’ en la nova ‘aigua de Mart’?

© Mètode 2020