Respectar la mar, un repte encara pendent

Dotze anys després recuperem el monogràfic 'Estimar la mar'

oceans

Josep Maria Gili, professor d’Investigació del CSIC-Institut Ciències del Mar, va coordinar el monogràfic Estimar la mar amb Javier Álvarez.

Un dels missatges més importants que es volia transmetre amb el monogràfic Estimar la mar, publicat l’any 2005, va ser la rellevància de les noves tecnologies per a l’exploració i el coneixement dels oceans. Mitjançant equipaments moltes vegades sofisticats, com la robòtica marina o fins i tot els submarins, ens podem endinsar en els llocs més recòndits dels oceans, els podem estudiar i al mateix temps generar imatges que ens permeten compartir amb la societat els avenços en l’exploració marina. També les noves tècniques moleculars o analítiques ens han permès descobrir molts nous àmbits i organismes fins fa poc desconeguts en el medi marí. Les tècniques indirectes, com les que fan ús de l’acústica, ens estan permetent reconstruir l’orografia dels fons marins amb una precisió comparable a la que ja es pot arribar en el medi terrestre.

Tots aquests avenços han estat una eina essencial per a la recerca marina i estan obrin noves portes al coneixement de mars i oceans. Però el que ara ens preguntem és si els avenços tecnològics que tant han aportat al coneixement científic dels oceans també han ajudat que aquests siguin més conegut per la societat en general. Els avenços per part de la comunitat científica han contribuït a la difusió i divulgació del nou coneixement dels oceans. Si més no, no podem oblidar algunes actuacions realment interesants com els diaris de campanyes oceàniques o la presencia esporàdica de nous descobriments en alguns mitjans de comunicació.

Però la veritat és que poc s’ha avançat en el coneixement per part de la societat del que han representat els avenços científics de les darreres dècades. Aquest fet representa un cert retard en la presa de consciència dels ciutadans, però sobretot dels responsables polítics i socials, de la greu situació en què es troben els mars i oceans del món. L’increment de la contaminació en totes les seves vessants, la sobrepesca i esgotament dràstic dels recursos marins, o la influència del canvi climàtic en les condicions mediambientals del planeta són exemples palesos del fet que no es fa prou per aturar una degradació ambiental que no té vies de acabar. Malgrat alguns projectes internacional puntuals i de actituds positives d’alguns investigadors, la veritat és que el mar i els oceans són uns grans desconeguts per la societat. Només amb un coneixement actiu i responsable, la societat es mourà per influir els seus dirigents.

Per la nostra part, com a grup de recerca estem aportant el nostre gra de sorra a la conscienciació sobre la conservació i el ús raonable dels recursos marins. El projecte El mar a fons (www.elmarafons.cat) va néixer fa cinc anys amb col·laboració amb l’Obra Social la Caixa, per portar directament des dels projectes de recerca al mon educatiu (i a la societat en general) els avenços de la recerca de manera amena, formativa i participativa. N’hi ha d’altres, però encara aquesta mena de tasques són una necessitat urgent a la que esperem que la major part dels científics la facin seva. Estem convençuts que les noves generacions estan responen però seria fantàstic que els sèniors també hi fiquessin més esforç.

oceans

En les darreres dècades els nous avenços tecnològics ens han acostat als indrets més llunyans i insòlits del món submarí. Tot i això, la desconeixença de la mar encara perdura.

0
© Mètode 2017
Professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Treballa en l’actualitat a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (Espanya) on ha creat el Grup d’Ecologia del Bentos Marí i el de Biologia del Zooplàncton gelatinós. En l’actualitat desenvolupa projectes de recerca al Mediterrani, l’Antàrtida, el Pacífic sud i l’Atlàntic nord. Ha rebut el premi de la crítica de Serra d’Or (1985) i el de Medi Ambient de l’Institut d’Estudis Catalans (2010). És el director del projecte de divulgació «El mar a fons».