Descobrir la ciència amb la canalla
Propostes educatives de la secció «El jardí animat» per a aquest estiu
La fi de l’estiu queda prop, així com el retorn a l’escola de xiquets i xiquetes. Els dies, però, encara allarguen i endavant queden moltes hores per a emplenar. Mètode us convida a realitzar una sèrie d’activitats senzilles i divertides amb els menuts de la casa abans que aquests tornen a carregar les motxilles. Les activitats de la nostra secció «El jardí animat», proposades pel Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València, solen necessitar pocs materials que a més són fàcils de trobar. Aquestes activitats didàctiques són una oportunitat fantàstica perquè xiquets i adults aprenguen una miqueta més de ciència d’una forma engrescadora.
Unes samarretes ben especials
Amb aquestes dues activitats, mitjançant l’ús d’espècies i l’escorça d’alguns arbres, aprendreu a obtenir tints per a tenyir samarretes amb estampats i tonalitats diferents. Això sí, us recomanem no rentar aquestes samarretes en companyia de la resta de la vostra roba!
Nenúfars de cartó i tests de plàstic
Per a la canalla amb edat d’utilitzar tisores, aquestes dues activitats resultaran d’allò més entretingudes. D’una banda, poden aprendre un poc més sobre les plantes aquàtiques i, en concret, sobre els nenúfars, amb aquesta creativa activitat consistent a replicar aquesta curiosa espècie amb materials de papereria. D’altra banda, si voleu inculcar als vostres menuts la importància del reciclatge, podeu dur a terme amb ell una col·lecció de testos per a plantes aromàtiques a partir d’ampolles de plàstic (aquesta darrera activitat va acompanyada d’un vídeo explicatiu).
Crema d’àloe contra les cremades
Tot i que la prevenció és la millor manera de protegir-se dels efectes del sol en la pell, mai no va malament tenir a mà una crema hidratant en cas de distracció. Amb aquesta activitat aprendreu a dur a terme una crema amb base d’àloe, planta amb conegudes propietats hidratants que alleuja notablement la cremor d’una pell enrojolada per excés d’exposició al sol.
La màgia de la química
Per últim, recuperem una activitat per a descobrir com de fascinant pot ser la química: crear un bosc químic dins d’un got de vidre. Aquesta activitat requereix ingredients que no solen estar a l’abast a qualsevol llar, però que de segur trobareu a drogueries o botigues de pintura. Tot i que la seua realització és un poc més complexa, us recomanem trobar una vesprada per a dur-la a terme en família: el resultat no us decebrà i els menuts quedaran ben impressionats.
Si us interessa tenir aquestes propostes més a mà, recordeu que moltes d’elles es troben a la monografia d’El jardí animat publicada per Mètode en 2016 i que podeu adquirir a través del Servei de Publicacions.