‘Sapiens’, un número dedicat a la paleoantropologia

El número d’estiu de Mètode està coordinat pel professor Jordi Agustí

sapiens

«Malgrat el desconcert que puga causar el bombardeig quasi continu de notícies sobre la troballa d’un nou fòssil que revoluciona tot el que sabíem fins ara de l’evolució humana, hi ha un ampli consens sobre certs moments clau, des dels primers homínids clarament bípedes, fa prop de quatre milions d’anys, fins a l’origen de la nostra pròpia espècie, Homo sapiens, fa uns 300.000 anys. No obstant això, aquest consens sobre les línies generals de la nostra evolució no impedeix que subsistesquen un considerable nombre d’incògnites i qüestions no resoltes, que encara avui són objecte de debat». Així comença el monogràfic coordinat per Jordi Agustí, professor d’investigació ICREA en l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social. Sota el títol Sapiens: En la senda de l’ésser humà, el número 94 de Mètode fa una revisió d’aquestes qüestions encara pendents.

El número d’estiu del 2017 reuneix les signatures de Ian Tattersall, conservador emèrit de la Divisió d’Antropologia del Museu Americà d’Història Natural de Nova York; Carles Lalueza-Fox, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-Universitat Pompeu Fabra); David Lordkipanidze, paleantropòleg i director del Museu Nacional de Geòrgia; Eudald Carbonell, investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES); José María Bermúdez de Castro, cap de recerca del Departament de Paleoantropologia del Centre Nacional d’Investigació sobre l’Evolució Humana (CENIEH); Robert Sala, director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES); i el mateix Jordi Agustí. De la part artística se n’encarrega Moisés Mahiques, autor de la portada i les il·lustracions del monogràfic.

Nova secció

El número 94 de Mètode inclou també un article d’actualitat d’Emili Laguna sobre els incendis forestals i la gestió del foc. També, coincidint amb els deu anys de la mort de Joan Pellicer, publiquem un article de Josep-Bernabeu Mestre sobre l’etnobotànica i la gastronomia en l’obra d’aquest intel·lectual valencià. Carmen Agustín Pavón i Hugo Salais López parlen de neurobiologia, maternitat i paternitat. També trobareu una entrevista a Leo Lorenz, president del Centre Europeu d’Electrònica de Potència.

Com és habitual, les pàgines finals de la revista estan dedicades a les ressenyes i les seccions dels nostres col·laboradors i col·laboradores. En aquest número, estrenem la secció Calaix de ciència, un espai per on aniran desfilant reconeguts divulgadors científics de diferents camps. L’inaugura la matemàtica Clara Grima.

© Mètode 2017