Les columnes gastronòmiques de Fernando Sapiña en el nou volum de les «Monografies Mètode»

Mètode recull els articles publicats en la secció «La ciència a taula»

Durant més de deu anys, el químic i divulgador Fernando Sapiña (1964-2018) va publicar puntualment la seua secció sobre ciència i gastronomia en la revista Mètode, baix el títol de «La ciència a taula». Els seus textos permetien descobrir la química que s’amagava darrere dels aliments i de les seues coccions, al temps que ens transmetien la seua passió per la cuina i la gastronomia. Ara, la revista Mètode, amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, recull aquests articles de Fernando Sapiña en La ciència a taula, un nou volum de la col·lecció «Monografies Mètode» amb edició a cura de Juli Peretó.

El llibre, que estarà disponible a finals de novembre, recull 42 articles sobre els principis físics i químics dels aliments i de les seues elaboracions, tots acompanyats d’una recepta culinària. Uns textos que es poden llegir de manera independent, o bé descobrint els fils subtils entre ells a través de la textura, el color, el sabor, l’olor o les transformacions culinàries dels aliments.

Un llibre on queda palesa la vocació divulgadora de Fernando Sapiña, amb uns textos a vessar de referències literàries i experiències quotidianes, d’anècdotes familiars i amicals. Un llibre en definitiva per descobrir la cuina i la seua ciència.

La ciència a taula ha comptat amb la col·laboració de l’artista Teresa Tomás, qui a través del seu laboratori Palomita de maíz, ha experimentat en projectes on la gastronomia s’hibrida amb la seua obra. El llibre, a més, comptarà amb una edició en anglès Science at the table.

L’autor 

Fernando Sapiña (1964-2018) va ser professor titular del Departament de Química Inorgànica de la Universitat de València i investigador de l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València, centre del qual va ser director entre 2013 i 2015. La seua investigació es va centrar en les noves vies de síntesi de materials amb composició, microestructura i propietats controlades. Impulsor del Grau de Ciències Gastronòmiques i del Gastrolab de la Universitat de València, va compaginar la seua tasca docent i de recerca amb la divulgació de la ciència. Autor d’Un futur sostenible? El canvi global vist per un químic preocupat (2001) i El repte energètic: Gestionant el llegat de Prometeu (2005), va ser coordinador de diversos números de Mètode, el primer d’ells en 2002 dedicat a la qüestió del canvi global, però també d’altres sobre gastronomia i ciència, nanociència o ciència dels materials. Entre 2005 i 2017 va ser col·laborador fixe amb la seua columna «La ciència a taula», que ara s’ha recuperat en aquest llibre. Fruit del seu interès en la divulgació, Fernando Sapiña va ser assessor de la Càtedra de divulgació de la Ciència – Unitat de Cultura Científica i la Innovació de la Universitat de València, i director de les col·leccions de divulgació Sense Fronteres i Ciències entre Lletres. A més, va ser col·laborador habitual de l’Espai Ciència de l’Octubre Centre de Cultura Contemporància, i va participar activament en multitud d’activitats, tallers i xerrades divulgatives, així com en la creació de l’associació de divulgació Piratas de la Ciencia.

La col·lecció «Monografies Mètode»

La ciència a taula és el desè volum de la col·lecció de llibres de divulgació «Monografies Mètode», editats per la revista Mètode des del 2005. La col·lecció comprèn llibres de diferents temàtiques sobre història de la ciència, vulcanologia, etnobotànica, didàctica de la ciència o literatura. Més informació en aquest enllaç.

© Mètode 2019