Per què és perjudicial l’oli de palma?

Respon LLUÍS SERRA:

L’oli de palma és un oli vegetal compost per greixos saturats, que incrementen el colesterol i el risc cardiovascular. Però el problema d’aquest oli no radica només en la seua composició nutricional, sinó també en el procés d’extracció d’aquest. Per a evitar el sabor i el color vermellós que té quan s’extrau del fruit de la palma, es refina a 200ºC i es filtra amb unes arenes. En calfar-ho es produeixen uns èsters que a dosis altes incrementen el risc de càncer. Així doncs, el problema és tant nutricional com toxicològic.

L’oli propi de la dieta mediterrània és l’oli d’oliva, però els aliments ultraprocessats –brioixeria, galetes, cremes…– sí que contenen dosis altes d’oli de palma. El perill és suficient elevat perquè tots els productes que continguen aquest oli hagen d’indicar-ho. Des del 2014 la legislació alimentària obliga a especificar el tipus d’oli, que durant dècades s’ha ocultat darrere la denominació «oli vegetal», si bé hi ha empreses que encara no ho fan.

L’ús massiu d’oli de palma també suposa un problema mediambiental, ja que es destrueixen grans àrees de boscos tropicals per a instal·lar monocultius de palma. Això afecta la supervivència d’algunes espècies animals i vegetals. Pensant en la salut del planeta i del consumidor, l’oli de palma podria substituir-se perfectament per oli de colza, amb un baix impacte mediambiental.

Lluís Serra és doctor en Nutrició i especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

© Mètode 2017