Aproximació toponímica al paisatge perdut de València i el seu entorn natural

NOTÍCIES

sapiens

El número d’estiu de Mètode, coordinat per Jordi Agustí, fa una revisió a les incògnites i qüestions encara no resoltes sobre la evolució de la nostra pròpia espècie.
núm. 58 dedicat al paisatge

A l'estiu de 2008, la revista Mètode dedicava un número al paisatge. Prop d’una década després, el seu coordinador, Eliseu T. Climent, reflexiona sobre relació actual entre paisatge i societat.

Josep Rubert és l’artífex de la investigació químico-nutricional més completa realitzada sobre la xufa i l’orxata en els últims quinze anys. El contingut nutricional de les orxates naturals les converteix en una llet vegetal interessant més enllà del seu tradicional consum estiuenc.

L'anuari del 2016 se centra en la neurociència, la connexió entre ciència i ideologia, el gènere en la investigació científica i l'astrofísica i la cosmologia del segle XXI.
biodiversitat

Per què unes espècies estan en uns llocs determinats i altres a tot arreu? Per què hi ha més diversitat biològica als tròpics? Afectarà l’escalfament global a la biodiversitat de manera distinta a com han actuat canvis climàtics al passat?
portada olivera

Mètode va dedicar el seu número 49 a desxifrar els secrets de l’olivera. El coordinador de L’arbre evitern, Fernando Sapiña, repassa la situació d’aquest cultiu mediterrani al nostre territori.

ENTREVISTA

«Hem de conèixer, estimar i protegir la natura»

ÚLTIM NÚMERO DE MÈTODE

Sapiens

Old mathematical challenges

by Sergio Segura de León

The Riemann hypothesis

by Pilar Bayer Isant

Navier-Stokes equations

by Xavier Mora

The Hodge conjecture

by Vicente Muñoz

Poincaré conjecture

by María Teresa Lozano Imízcoz

Subscriu-te al butlletí


Idioma: CatalàEspanyolAnglés

25 ANYS DE MÈTODE

la cala encantada

Amb motiu dels 25 anys de Mètode, Vicenç M. Rosselló recupera La cala encantada, un estudi al voltant de la ciència i cultura de la cala mediterrània, publicat a l’estiu de 2012.
0
literatura balear

A la literatura balear, la cala no ha centrat el protagonisme de la poesia, tot i la seua predominança en el paisatge de les Illes, però sí que hi té una presència selecta.
0
cales a Mallorca

L'exploració de cavitats litorals al Migjorn de Mallorca, moltes amb importants continuacions subaquàtiques, suggereixen la relació genètica i hidrològica entre les cales i l'endocarst.
0
pintura mallorquina

El paper de la pintura no ha estat el que s’hauria pogut esperar per conscienciar del valor del paisatge balear, i molts d’aquests espais no s’han salvat de l’impacte del turisme i la construcció.
0

Al Mediterrani, el terme 'cala' abunda per a denominar qualsevol racó d’un litoral rocallós. Però les cales en sentit estricte són definides pel seu component calcari.

0

MÈTODE TV

Conversa entre Carles Lalueza i Jordi Agustí

El Jardí Botànic de la Universitat de València acull les intervencions artístiques de Joaquín Jara i Rosa Rodríguez

MètodeTV estrena la sèrie «Recerques excel·lents»

Entrevistem l’artista valenciana Aurora Valero