Ciència-ficció

Cal tenir un mínim de coneixement científic per escriure ciència-ficció? Els viatges en el temps són ciència-ficció o fantasia? Si hi ha una cosa que sé sobre la ciència-ficció és que té una comunitat lectora militant, molt més que altres gèneres.

0
Cosmos: A Spacetime Odyssey

Quins llibres clàssics podrien beneficiar-se d’un bon remake, en color i amb efectes especials per a acostar-los als lectors d’avui? Els diàlegs de Galileu? Els estudis de Goethe sobre el color? Qui gosaria a fer-ho?

0
Representació gràfica d'Einstein

Donat el buit entre el concepte i el referent, ni tan sols Einstein s’ha fet un lloc a la primera pàgina de Google amb la seua representació gràfica dels científics.
0
Martin Luther King Jr.

L'autor considera que independentment de quin sigui el contingut d’un discurs, si aconsegueix el seu objectiu de mobilitzar l’audiència, és indiscutible que qui l’ha escrit –i qui l’ha llegit– té talent.
0

En la literatura científica hi ha nombrosos exemples al llarg de la història de persones que han mort abans de fer públics alguns dels seus descobriments.

0

Igual com fem fitxes de llibres, cal fer fitxes dels productes químics que manegem i la diferència entre una ben escrita i una mal escrita pot ser qüestió de vida o mort.
0

Les equacions poden tindre un efecte dissuasiu, però també susciten interés i curiositat. Les equacions que han canviat el món són una quantitat finita.
0
Bestiaris

Sembla que la metàfora del bestiari no està del tot esgotada i encara pot servir per enquadrar missatges de rellevància per la comunicació de la ciència.
0

A partir de la popularitat dels zombis a la ficció, l'autor reflexiona sobre el comportament autodestructiu o zombie en algunes espècies d'animals.
0

CRISPR ha inspirat moltes pàgines de bioètica i poques d’epistemologia, però cal diferenciar les dades que generem i el coneixement que obtenim.
0
música de les esferes

Per a comprendre el món en el qual vivim, cal aplicar la ciència a totes les esferes que ens envolten, com ara l’art, la literatura o la música.
0

El debat entre les ciències socials i les ciències experimentals ha desbordat l’entorn acadèmic per a entrar a les sobretaules d’arreu del món.
0

Els humans hem corregut, saltat i llençat objectes des de l’aparició del primer Homo, però el premi ha passat de ser la supervivència o el poder al plaer.
0
mascareta emergència emergències

Potser el canvi climàtic no ens afectarà de forma sobtada, però quan passi aquesta epidèmia seria un bon moment per revisar l’estratègia de comunicació.
0
curriculum illus coffeebeanworks pixabay

Com a gènere literari, el currículum sembla un de menor, però poques coses escrivim a la vida que tinguin un impacte més gran en tot allò que ens passa.
0
retractacions

Les retractacions són poques, comparades amb la gran quantitat de literatura científica que es publica cada any, però són importants, reflexiona l'autor.
0
llegat llibres

No és estrany trobar llibres vells al costat de contenidors o decorant bars moderns. I és una llàstima, no només pel valor intrínsec dels llibres.
0

En la literatura científica el nazisme és una mica com el porc: tot s’aprofita, com a lliçó ètica, com ciència-ficció o com a font de dades experimentals.
0

En ciència les excepcions poden ser una mina d’oportunitats o una gran pèrdua de temps, i no hi ha manera fàcil de distingir-les per endavant.
0
reptes medi ambient inundacions

Els reptes de la ciència s’escriuen en formats urgents i no gens literaris: és el que té fer previsions a cent anys vista quan se’n tenen vuitanta.
0
Triangle isòsceles

Els teoremes i principis de Pitàgores, Tales i Arquimedes no van rebre els noms pels quals els coneixem fins molts anys després del seu temps.
0
Forense davant d'un ordinador

Està bé aprendre com funciona el món a través de la ciència i, si a més aconseguim que el coneixement tingui una aplicació pràctica, el premi és doble.
0
Home gran llegint el periòdic

La literatura funerària és un gènere literari si­tuat entre la biografia i les memòries, però amb dues característiques que el fan diferent dels altres.
0

En ciència, el canal de Twitter serveix per a fer de tot: divulgació, promoció, activisme o debat, a banda d'exhibicionisme.
0
1 2 3