Mètode darwinià

Entre Mètode i Charles Darwin existeix un lligam especial. Potser aquest vincle siga el resultat de l’admiració que Martí Domínguez, director de la revista, li professa al naturalista de Down i el seu treball, una estima que la seua trajectòria al capdavant de Mètode deixa en evidència. Potser, però, es tracte d’un fet inevitable, del destí de qualsevol publicació dedicada a la difusió del coneixement científic; es pot fugir d’un llegat tan ric, que en segle i mig ha acabat per influenciar totes i cadascuna de les dimensions de la ciència? La resposta de Domínguez resulta fàcil de predir.

Darwin és el creador d’algunes de les idees més provocadores i alhora influents de la història del pensament científic; cap teoria ha aconseguit expandir-se tant com la de l’evolució per selecció natural. Talment, el seu estil i habilitat per a divulgar aquests coneixements a través de l’escriptura l’han convertit en un referent del gènere científic en el món de la literatura. Per commemorar aquestes fites, el 12 de febrer es celebra la data del seu naixement en el Dia Darwin.

La revista Mètode ha dedicat un monogràfic a la figura del naturalista anglés, així com un bon nombre d’articles autònoms que recullen aspectes de la seua vida, repassen el seu treball o analitzen la seua presència en la ciència contemporània. Mètode ha sigut també la impulsora de la primera edició en català de l’Autobiografia de Darwin en la seua versió íntegra i original, traduïda pel professor Jaume Terradas amb pròleg de Martí Domínguez, i inclosa en la col·lecció de Monografies de Mètode.

L’any 2009 es celebraren alhora el bicentenari del naixement de Darwin i els cent cinquanta anys de la publicació de L’origen de les espècies. El monogràfic Darwiniana, coordinat per Martí Domínguez i il·lustrat per Willy Ramos, va servir per a commemorar ambdues efemèrides amb un recull d’articles duts a terme per especialistes en les matèries que l’anglès va tractar en la seua obra, poc coneguda més enllà d’allò referent a l’evolució natural: orquídies, plantes carnívores, les emocions o fins i tot la geologia són alguns aspectes de la realitat que aclapararen l’atenció de Darwin al llarg de la seua trajectòria. Per acompanyar aquests articles, personalitats alienes al món científic li dedicaren algunes paraules al naturalista de Down a través de la secció Cartes a Darwin, unes missives que remarquen la seua influència en àmbits com la història, l’escriptura o la filosofia.

Teories com la darwiniana tenen la capacitat de sacsejar la societat del moment, les seues creences i la seua ideologia. Tot i no estar dedicat expressament al naturalista, alguns articles del monogràfic número 90 de Mètode, Interferències, coordinat també per Martí Domínguez i amb la col·laboració artística d’Ernesto Casero, ofereixen una anàlisi històrica del darwinisme. Historiadors de la ciència com Janet Browne –autora de la biografia millor considerada de Darwin– o Michael Ruse repassen la instrumentalització ideològica de l’evolucionisme en favor de l’eugenèsia, el colonialisme o la superioritat racial, tot i el rebuig a l’esclavitud que professava el mateix Darwin.

De nou el director de la revista, Martí Domínguez, signa també un estudi, realitzat junt amb la cap de redacció de Mètode Anna Mateu, sobre l’ús de la figura de Darwin per a parlar d’evolució, ciència i religió en l’humor gràfic. Per les pàgines de Mètode ha passat també la ploma d’Emma Darwin, escriptora i rebesnéta del naturalista, i pel canal de youtube, un recorregut per la seua travessia a bord del Beagle.

El 2009 es compleix el segon centenari del naixement de Charles Darwin i els cent cinquanta anys de la publicació de L’origen de les espècies. La figura d’aquest científic està lligada directament a la seua teoria de l’evolució, i en aquest sentit és àmpliament popular, però també és cert que bona part de la resta de la seua obra és poc coneguda.

0
© Mètode 2019