De com una disciplina jove ha revolucionat l'estudi del passat

NOTÍCIES

desigualtat homes i dones

Un estudi de l'Observatori de les Dues Cultures revela la desigualtat entre homes i dones científics a les imatges en informacions sobre ciència en la premsa espanyola.

Davant la mort de Jesús Mosterín (1941-2017), Andrés Moya recorda la seua figura com a intel·lectual apassionat per la ciència.

Martí Domínguez, guanyador del premi de divulgació científica Ciutat de Benicarló, destaca el paper de la ciència com a eina indispensable per a aconseguir més democràcia i progrés social.

Sergi Campillo i Lluís Ferrando van participar el passat 2 d'octubre en una taula rodona a La Nau per a debatre, a través d'un diàleg amb el poble del Saler, el futur de l'hotel Sidi i trobar una resposta definitiva a un problema enquistat.

Xavier Bellés, Martí Domínguez i Juli Peretó conversen sobre el naturalista a l’Espai Ciència de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Ens ho conta Ferran Suay.
Foto cranc abella Roberto García Roa

L'autor, l'investigador Roberto García-Roa, ens explica com es va prendre la imatge premiada per la revista BMC Ecology.

ENTREVISTA

«Hem de conèixer, estimar i protegir la natura»

ÚLTIM NÚMERO DE MÈTODE

Sapiens

A brief history of palaeogenomics

by Carles Lalueza-Fox

Out of Africa

by Jordi Agustí & David Lordkipanidze

‘Homo sapiens’: who are we?

by Eudald Carbonell, José María Bermúdez de Castro & Robert Sala

Subscriu-te al butlletí


Idioma: CatalàEspanyolAnglés

25 ANYS DE MÈTODE

alimentació

El catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de València, Daniel Ramón Vidal, recupera aquest monogràfic de Mètode dedicat a l'alimentació.
0

Els resultats de les recerques científiques han revelat que els sistemes necessaris per a detectar els sabors –els sentits del gust i l’olfacte– estan ben desenvolupats abans de l’infantament. Després del naixement, el nadó ja és capaç de percebre els sabors dolç, agre i amarg tastant menjars tan bé com una àmplia varietat d’aromes.
0

Els sentits del gust i de l’olfacte són instruments que contribueixen a modular la gana, en tant que des d’una perspectiva evolutiva, es pot conjecturar que la sensació de plaer alimentari va haver de sorgir de la necessitat de distingir en la variada oferta de la naturalesa els elements òptims i sans dels perjudicials i fins i tot verinosos.
0

Com aconseguir que puge el suflé? Com coure la carn perquè siga tendra? Com evitar de malmetre la maionesa i, si s’ha triat, tornar a lligar-la? Cal posar rovell d’ou en l’allioli? I per què a vegades es diu que la salsa necessita un additiu, siga patata bullida, siga molla de pa arremullada en llet?
0

La història de l’alimentació humana ha tingut tres instants crucials. El primer es va produir fa dos milions i mig d’anys en algun lloc d’Àfrica, quan alguns prehomínids van començar a incorporar petites porcions de carn a la seua dieta vegetariana.

0
textura aliments

La textura dels aliments El sabor i la textura són dos criteris que s’utilitzen per a caracteritzar i acceptar o rebutjar els aliments. El delicat sabor d’una torta del Casar, típica d’Extremadura, amb la seua textura cremosa, la sucosa textura d’un filet de rellom o el perfumat sabor i la granulosa

0

MÈTODE TV