Protestes del camp valencià

El sector agrari valencià es mobilitza per la seua situació crítica i al centre de tots els problemes es troba la incapacitat dels llauradors de traslladar els increments de costos que sofreixen als seus productes, que sempre van a la baixa.
0
manifestació en favor de la ciència

El sistema meritocràtic associa l’èxit professional amb el desenvolupament de mèrits, qualitats i capacitats laborals excel·lents. Per a poder oferir resistència, l'autor advoca per construir una lectura alternativa de les experiències de l’èxit i el fracàs.  
0
Microplàstics

Els accidents marítims, com el recent del vaixell Toconao, són una de les fonts de contaminació per pèl·lets més escandalosa, però també s’hi vessen de manera continuada i més discreta a través de les aigües residuals procedents de la indústria.
0
incendi d'un bosc

Els boscos són la llar de més del 80% de la biodiversitat terrestre, però en la mesura que els arbres estan menys adaptats a les condicions climàtiques actuals, són més vulnerables a les plagues, sequeres i incendis.
0
Burnout hospital

Més del 50% de professionals sanitaris estudiats durant la pandèmia de la covid-19 presentaren algun símptoma de burnout. Aquesta resposta extrema a l’estrés crònic originat en el context laboral té repercussions tant individuals com socials.
0
Imatge promocional d'Oppenheimer, de Cristopher Nolan.

En aquesta ressenya del film Oppenheimer, la doctora en Dret Clara Portela critica la visió victimista de Robert Oppenheimer que dona el biopic de Cristopher Nolan estrenat el juliol de 2023.
0
Sin ciencia no hay futuro

La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) treballa per aconseguir una societat compromesa amb la ciència, amb esperit crític i que participe de manera informada en la presa de decisions sobre qüestions clau que l’afecten.
0

La cultura científica es troba front al perill de la dificultat que suposa fer divulgació de qualitat en l'era d'Internet, ja que aquest premia els continguts senzills i curts.
0

La missió Artemis III de la NASA serà la primera vegada en què una dona i una persona afroamericana viatgen a la Lluna.
0

Els creatius publicitaris han fet de la ciència i de la tecnologia un generador eficient de relats de marca, ja que els termes d'aquests camps suggereixen rigor.
0

A finals de febrer de 1923, Albert Einstein va fer una estada a Espanya, on va impartir conferències a les ciutats de Barcelona, Madrid i Saragossa.
0
Vicent Salvador

Martí Domínguez recorda Vicent Salvador (1951-2023), amic, filòleg, poeta, professor i col·laborador de la revista.

0
Visó en una granja a Letònia

El brot de grip aviària H5N1 declarat el passat mes d'octubre en una granja de visons a Galícia ha posat en alerta els experts per la facilitat de contagi entre els animals. 

0

L'energia de fusió nuclear té uns grans vantatges. Els darrers descobriments en aquest camp fets per la National Ignition Facility als Estats Units tenen una gran importància científica.

0

El divulgador Daniel Climent recorda la tasca etnobotànica de Ferran Zurriaga.

0
transició energètica

Per què el clima canvia i el model energètic transita? No seria més pertinent parlar també d’un canvi energètic, en lloc d’una transició energètica? L'autor analitza aquest matís clau en la lluita per mitigar el canvi climàtic.

0

Des de fa mil·lennis, la humanitat ha tractat de comprendre l'essència de la natura i de l'univers. L'estudi de la bellesa sempre ha estat lligat a l'estudi de l'essència del món.

0
membranes cel·lulars

El model del mosaic fluid de Singer i Nicolson va ser el primer que va explicar algunes de les característiques més importants de les membranes biològiques. Com han evolucionat aquests coneixements en cinc dècades?

0
Compromís públic amb la ciència

Alguns acadèmics utilitzen «compromís públic» com un paraigua per a abastar tant antigues com noves formes d’interacció entre la ciència i el públic.
0

En contaminació atmosfèrica hi ha tres grans problemes que estan evolucionant de manera molt diferent: el canvi climàtic, la qualitat de l’aire als interiors i la qualitat de l’aire urbà.
0
canvi climàtic

El passat 28 de febrer es va presentar l'informe del Grup 2 de treball de l'IPCC. Marta Rivera-Ferre, una de les autores que han col·laborat en l'elaboració de l'informe, ens en dona les claus.
0

La COVID-19 ens ha ensenyat que calen sistemes científics i mèdics sòlids, ben finançats i ben comunicats amb aquells que prenen decisions i amb la gent.
0

L'article destaca les conseqüències negatives que poden afectar els nens i joves amb sordera en cas de no comptar amb un ensenyament bilingüe, signat i oral.
0
Dones i ciència

L'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) treballa per la igualtat de les dones en la ciència. Exposem els principals obstacles a què s'enfronten.
0
1 2 3 4 5 6 7 8