Patricia Fara durant l'entrevista. Foto: G. Zanetti.

Patricia Fara és membre docent de Clare College en Cambridge, on ensenya història de la ciència. Ha desenvolupat fins avui una carrera original i sorprenent que l'ha portat finalment a

0

Carl Sagan and Extraterrestrial Life. The life and scientific work of Carl Sagan are examined in the light of the SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) endeavour. His flamboyant personality is

0
Mapa de Schiaparelli que recull les seves observacions de 1877 a 1888.

Life on Mars - Scientific Speculation? In 1877, Giovani Schiaparelli accurately observed the surface of Mars and described it as a system of “canals”, implying that they had been built

0

Les novel·les de Huxley i orwell són ben conegudes al món: The Brave New World i 1984. Dues novel·les futristes que van encendre una nova perspectiva de futur. Narrem les vides d'aquests grans visionaris.
0
Jules Verne (Nantes, 1828 - Amiens, 1905).

Jules Verne: científic o visionari? alguns diuen que es l'inventor del submarí i de la televisió. Descobrim la vida d'aquest jurista de professió i escriptor per passió.
0

L'alquimia: la utopia sobre la pedra filosofal i l'elixir de la vida. Utòpic? Sorprén que científics de la talla de Newton buscaren descobrir aquests misteris.
0
No hi ha millor exorcisme contra donyets i dimonis que armar-se d'una granera. Caro Baroja aprofita un descans per a il·lustrar la seua ponència al simposi que la Universidad de Oviedo va dedicar a Feijoo el 1964.

Feijoo, Science in God's Service. Defender of modern science and an enemy of error, friar Benito Jerónimo Feijoo (1676-1764) is the great disseminator of Spanish Illustration; despite this, neither his

0
La complexitat del pensament de Bruno ha donat lloc en el temps a, almenys, tres imatges d’ell: la de “màrtir del pensament lliure”, la de “visionari” i la de “mag”.

Giordano Bruno and the “New Philosophy”: the Infinite Universe and the Plurality of the Worlds. Giordano Bruno is often considered as a martyr of the first scientific revolution or as

0
Dofí acabant de parir una cria, segons un gravat del llibre de Belon L’Histoire naturelle des estranges poissons marins (1551).

Pierre Belon, a Modern Zoologist of the Renaissance. In the middle ages, the treasure of natural history learning was the Bestiary, in which biology and symbolism were mixed in similar

0

L'home universal, aquell en el que conflueixen tots els sabers: parlem, sens dubte, de Leonardo Da Vinci, un dels intel·lectuals més misteriosos de la historia. Parlem del misticisme que l'envolta en aquest article.
0
A l'esquerra, Johann Wolfgang Goehe (1749-1832). A la dreta, Frederich Shiller.

Quan Johann Wolfgang Goethe va explicar a Frederich Shiller la seua teoria de la metamorfosi de les plantes, aquest va contestar de manera tallant: "Tot em sembla bé, però no

0
comunicació científica

La comunicació és una activitat humana molt complexa. Comprendre-la requereix una anàlisi detallada. Quan es tracta de comunicar un camp específic com la ciència i la cultura científica, l’anàlisi ha de ser encara més elaborada.
0

Alguns estudis recents mostren que els joves semblen cada vegada més desinteressats per la ciència. Resultats escolars mediocres en les assignatures científiques o l’elecció d’estudis que privilegien les branques de la sociologia o de l’economia mostren que els joves s’han tornat pràcticament al·lèrgics a l’ensenyament de les ciències.
0

Sembla absurd decidir per un vot la veritat d’un teorema de matemàtiques o la realitat d’àtoms i molècules. Fins i tot entre els campions de la democràcia, se sol admetre que les proposicions científiques no tenen res a veure amb el sufragi universal. La ciència escapa al domini públic, tothom ho sap.
0

El Renaixement ha estat qualificat sovint d’“època de descobriments”. Encara que avui dia pocs historiadors compartesquen les opinions de Jacob Burckhardt, historiador suís del segle XIX que va dir que el Renaixement era l’època del “descobriment del món i de l’home”, és impossible no sorprendre’s pels importants descobriments científics i geogràfics d’aquesta època.
0

Per a molts científics, la ciència és una activitat cultural més dintre de les relacions socials. “Cultura menos ciencia igual a humanidades”, titulava Jorge Wagensberg un dels seus articles l’any passat. “La ciencia también es cultura”, és el títol d’una conferència que Manuel Toharia ha donat en diversos llocs recentment.
0

Relfexionem sobre la fam al món, l'alimentació sostenible o els animals de granja en aquest article compromés amb la bona qualitat dels aliments.
0

El fast food o menjar ràpid, com a estil d’alimentació (i fins i tot de vida), és –sota els paràmetres més comuns i coneguts–, d’origen nord-americà. Comença, a mitjan segle XIX, amb l’elaboració de menjars bons i llestos.
0

Els resultats de les recerques científiques han revelat que els sistemes necessaris per a detectar els sabors –els sentits del gust i l’olfacte– estan ben desenvolupats abans de l’infantament. Després del naixement, el nadó ja és capaç de percebre els sabors dolç, agre i amarg tastant menjars tan bé com una àmplia varietat d’aromes.
0
textura aliments

La textura dels aliments El sabor i la textura són dos criteris que s’utilitzen per a caracteritzar i acceptar o rebutjar els aliments. El delicat sabor d’una torta del Casar, típica

0

Els sentits del gust i de l’olfacte són instruments que contribueixen a modular la gana, en tant que des d’una perspectiva evolutiva, es pot conjecturar que la sensació de plaer alimentari va haver de sorgir de la necessitat de distingir en la variada oferta de la naturalesa els elements òptims i sans dels perjudicials i fins i tot verinosos.
0

Com aconseguir que puge el suflé? Com coure la carn perquè siga tendra? Com evitar de malmetre la maionesa i, si s’ha triat, tornar a lligar-la? Cal posar rovell d’ou en l’allioli? I per què a vegades es diu que la salsa necessita un additiu, siga patata bullida, siga molla de pa arremullada en llet?
0

La història de l’alimentació humana ha tingut tres instants crucials. El primer es va produir fa dos milions i mig d’anys en algun lloc d’Àfrica, quan alguns prehomínids van començar a incorporar petites porcions de carn a la seua dieta vegetariana.

0

Ens imaginem una conversa entre un robot i un humà? Analitzem el desenvolupament del llenguatge en els diversos aparells actuals.
0