53A-77

El càncer és un dels problemes sanitaris més importants dels països occidentals, donada l’alta incidència i elevada mortalitat que té. Constitueix la segona causa de mort després de les malalties cardiovasculars, i la primera causa en la població menor de setanta anys. En aquest article ens ocuparem dels factors externs capaços d’induir el desenvolupament d’un càncer: agents químics, físics i biològics.

0
48-77

Tothom té una idea més o menys clara del que representa un càncer: un conjunt de cèl·lules que es divideixen sense control. Darrere d’aquesta imatge simplista s’amaga un dels problemes de salut més complexos i més greus que existeixen. És gràcies als avenços biomèdics dels últims vint anys que finalment estem reconeixent les grans diferències que hi ha entre els tipus de càncer coneguts, un descobriment que serà clau per dissenyar teràpies més efectives en un futur proper.

0

De patologia de causa única i incurable ha passat a considerar-se una malaltia en la qual hi ha molts factors que predisposen a patir-la, curable en un percentatge molt alt de casos.
0

Aging and Medicine. Aging increases the demand on health services and medicine consumption. Fifty per cent of medicines are consumed by people over 65, especially those

0

How do we explore the seafloor and sub-seafloor? Tools and applications in Marine Geosciences. More than 70% of Earth's surface is covered by the oceans, however, there is little in-depth

0

Invisible nets. The art of clarifying how many marine organisms there are, what they are and what they do. The greater part of the biomass of living creatures in the

0

Frailty and Old Age. The aging population has brought with it illnesses and disabilities associated with old age. Consequently, two branches of science have arisen: gerontology

0

Figura 1. Sexe i mort són dues cares d’una mateixa moneda. La teoria considera l’envelliment com una característica que ha evolucionat amb el soma. A

0

Sex and Longevity: Why Women Live Longer than Men. Mitochondria are a major source of free radicals in cells. In female rats, they generate half as

0

Genes modifying the lenght of life: longevity and premature aging. Aging is one of the most complex biological processes determined by both genetic and environmental factors.

0

Aging: The biological clock. Aging is the sum of all the changes that take place in an organism, linked with the passing of time, and leading

0

    Des del principi dels temps, els humans hem cercat l’elixir de l’eterna joventut, ser jove o semblar-ho ha estat un valor al llarg de

0

Out of Africa. A biography of our species. The biography of our species has been considered as the Most Beautiful Story in the World

0

Figura 1. Dípter tipúlid parasitat per un àcar. Ambre miocè de la República Dominicana. Col. XD, Universitat de Barcelona.Foto: X. DelclòsAmber: an almost perfect historical record.

0

Reconstrucció paleoambiental del Miocè final de Venta del Moro, fa uns 5,5 milions d’anys.© M. AntónThe discovery of Tertiary fauna in the Comunitat Valenciana. The study

0

In times of the great dinosaurs. The giant Sauropod that lived in the Valencia region 130 million years ago. The first remains of giant herbivorous Dinosaurs,

0

Aquesta representació del Museum National d’Histoire Naturelle de París mostra el concepte de museu-magatzem que s’estilava durant el segle XIX i bona part del XX. Grans

0

«The surest proof of having been formed at the bottom of the sea». Antoni Josep Cavanilles (1745-1804) and the beginnings of palaeontology in Valencia. Cavanilles offers

0

La història dels éssers vius i el seu origen, sobre la Terra o sobre altres planetes, s’ha construït mitjançant el treball d’investigació d’un grup

0

Hi ha moltes qüestions relacionades amb el menjar que es poden analitzar des d'un punt de vista ètic. Són aspectes que no se solen tenir en compte en aquestes dates.

0

El fast food o menjar ràpid, com a estil d’alimentació (i fins i tot de vida), és –sota els paràmetres més comuns i coneguts–, d’origen nord-americà. Comença, a mitjan segle XIX, amb l’elaboració de menjars bons i llestos.
0

Els resultats de les recerques científiques han revelat que els sistemes necessaris per a detectar els sabors –els sentits del gust i l’olfacte– estan ben desenvolupats abans de l’infantament. Després del naixement, el nadó ja és capaç de percebre els sabors dolç, agre i amarg tastant menjars tan bé com una àmplia varietat d’aromes.
0

Els sentits del gust i de l’olfacte són instruments que contribueixen a modular la gana, en tant que des d’una perspectiva evolutiva, es pot conjecturar que la sensació de plaer alimentari va haver de sorgir de la necessitat de distingir en la variada oferta de la naturalesa els elements òptims i sans dels perjudicials i fins i tot verinosos.
0

Com aconseguir que puge el suflé? Com coure la carn perquè siga tendra? Com evitar de malmetre la maionesa i, si s’ha triat, tornar a lligar-la? Cal posar rovell d’ou en l’allioli? I per què a vegades es diu que la salsa necessita un additiu, siga patata bullida, siga molla de pa arremullada en llet?
0