La pandèmia de coronavirus ha fet que la comunicació científica es produïsca en viu i en directe. Però el coneixement científic avança a poc a poc.
0

Els importants estudis en la teoria col·loidal del químic Rocasolano recorden que la ciència durant el franquisme no era patrimoni del progressisme laïcista.
0

El món de la salut mental està envoltat d'enemics. Per això, a la Comunitat Valenciana s'està posant en marxa una convenció ciutadana sobre salut mental.
0

Diversos organismes aconsellen disminuir el consum de carn roja. Si volem garantir un futur sostenible, hem de replantejar-nos què mengem.
0
trufa negra

La trufa negra ha anat guanyant presència a les nostres cuines. Les sequeres i el canvi climàtic han afectat la trufa silvestre, que actualment es troba en perill d’extinció.
0

Ressenya de De neuronas a galaxias d'Adolfo Plasencia. L'autor parla de les fronteres de la ciència a través d'entrevistes amb científics de diferents àrees.
0

Ressenya del llibre El blues de los agujeros negros de Janna Levin. L'astrofísica explica la història del projecte de detecció d'ones gravitatòries LIGO.
0

Ressenya del llibre Bajo un cielo blanco, on Elizabeth Kolbert repassa el problema de l'escalfament i canvi climàtic i exposa algunes possibles solucions.
0

Ressenya del llibre Viaje al centro de un agujero negro, d'Iván Martí Vidal, una obra de divulgació sobre un dels objectes més enigmàtics de l'univers.
0

Ressenya del llibre ¿Se tiran pedos las mariposas? de Fernando Arnáiz, una divertida i didàtica guía sobre el Museo Nacional de Ciencias Naturales.
0
Marejada 7. Marina Núñez

El nou número de Mètode, dedicat al transhumanisme, reflexiona sobre el futur de la humanitat.
0
Inicis bioquímica

La investigació bioquímica a la Universitat de València va intentar iniciar-se l'any 1921 sense èxit. En els últims 50 anys aquests anhels han estat satisfets.
0
Marejada 8. Marina Núñez

Aquesta monografia explora el tema del transhumanisme i proporciona arguments per poder participar en el que potser serà el debat més transcendent de la nostra història.
0
Volcà La Palma

Vicent Flor signa aquesta crònica sobre l'erupció volcànica a La Palma, des de la perspectiva d'un visitant de l'illa colpejada pel fenomen.
0
Esther Samper

Parlem de desinformació en la pandèmia de COVID-19 amb la metgessa i comunicadora sanitària Esther Samper.
0

Parlem amb la viròloga i immunòloga del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa sobre les vacunes de la COVID-19 i l'epidèmia provocada pel SARS-CoV-2.
0
Valenciolenda fadaforesta

Recentment s’ha publicat la descripció de la «fada dels boscos valencians» o Valenciolenda fadaforesta. Una nova espècie, i gènere, per a la ciència.
0

CRISPR ha inspirat moltes pàgines de bioètica i poques d’epistemologia.
0
Il·lustració: Moisés Mahiques

El dilluns 8 d'octubre de 2001, Pere Estupinyà va començar la seva carrera com a divulgador científic. Ho recorda en aquest article.
0
canvi climàtic incendis forestals

La crisi sanitària del coronavirus no ha alterat la urgència de reflexionar sobre el canvi climàtic; en tot cas li ha afegit una altra dimensió i ens ha mostrat que problemes ambientals, econòmics o de salut estan interconnectats i tenen punts en comú.
0
Anna Moner i Sebastià Carratalà

En la seua col·laboració del darrer número de Mètode, els artistes Anna Moner i Sebastià Carratalà revisiten les expedicions muntanyenques del segle XIX i ens inviten a reflexionar sobre les cicatrius del planeta i la nostra capacitat de suturar-lo.
0

És necessari un canvi per a transformar la realitat rural a través de l'empoderament de la seua societat, fent-la partícep d'aquestra transformació.
0
big data

El big data és un dels grans negocis del futur, però té un efecte nefast per al medi ambient, amb un enorme consum d'energia i emissions de diòxid de carboni. Encara que els processadors han guanyat en eficiència, la quantitat d'informació creix de forma exponencial.
0

Els incendis van reduir-se a mínims històrics durant el període del confinament en el País Valencià. Açò significa que és possible erradicar quasi per complet els focs originats per la mà humana.
0