Stellarium de José Antonio Orts

La trajectòria de José Antonio Orts resulta única per motes raons. Els seus processos dinvestigació el condueixen cap a una forma dart solidària amb la pràctica de la ciència.

0
Marie Curie al seu laboratori

La «cooperativa d’ensenyament» va ser una experiència ideada en 1907 per Marie Curie en la qual ella i altres col·legues de la Sorbona impartirien classes de ciències als seus fills.

   
0
ciència recreativa en un Club de Ciència infantil

Actualment, la ciutadania interessada en temes científics té al seu abast nombroses vies per a accedir-hi, des dels formats clàssics dels llibres i les revistes de divulgació, passant per programes televisius o radiofònics, fins a les plataformes i xarxes de la internet social.

0
Ciència-ficció

Cal tenir un mínim de coneixement científic per escriure ciència-ficció? Els viatges en el temps són ciència-ficció o fantasia? Si hi ha una cosa que sé sobre la ciència-ficció és que té una comunitat lectora militant, molt més que altres gèneres.

0
Riu Vinalopo

El riu és el resultat d’un procés de construcció cultural, com apunten els autors d'aquest llibre. Una peça clau d’aquesta història és el nom del riu, que no va ser únic fins al segle XIX. Abans cada tram rebia un nom diferent.

0
vida o port

Vida o port és una esmena a la totalitat d'un projecte obsolet, que sentesta a hipotecar el futur malgrat les advertències del present. El llibre ens ofereix una radiografia de tots els sectors implicats.

0
vavilov

Nikolai Ivànovitx Vavílov (1887-1943) va ser un dels grans genetistes del primer terç del segle XX i, per dissort, li va tocar viure els anys més dramàtics d’aquell segle. L'estiu de 1927 va visitar Espanya.

0
de generació en generació

El llibre s’adreça a qualsevol lector interessat a comprendre les lleis i els mecanismes per mitjà dels quals es transmet la informació genètica en els éssers vius. Divulgació en estat pur. 

0
para pensar mejor

El llibre és un elogi de l’abstracció, una col·lecció de dreceres matemàtiques, punts clau en la història del desenvolupament científic i tecnològic humà, que es mostren com reptes intel·lectuals en un joc de proves que nuga el passat, el present i la vida quotidiana.

0
de venta en farmacia

El llibre destaca el paper de les farmàcies en l'atenció sanitària actual, però també s'aborda –des d'una perspectiva crítica- el model de negoci i els tipus de productes que s'hi venen en aquests establiments.

0
Prometeo Americano Oppenheimer

Prometeo americano és la biografia de Robert J. Oppenheimer, publicada el 2005 i guardonada amb el Pulitzer de 2006, entre altres premis. El llibre ens conta la infantesa de Robert i el seu germà Frank en una família jueva acomodada. 

0
dones a prop de mars

Encara que l’atmosfera i la gravetat són diferents de les de Mart, el desert de Utah (EUA) presenta grans oscil·lacions tèrmiques, poca pluja i fortes ratxes de vent. Allà, la missió Hypatia I, amb una tripulació de set dones, ha replicat la vida d’un assentament al planeta vermell.

0
xiquets aprenent ciència

En aquest número descobrim com, des de fa molt més temps del qual podriem sospitar, la societat ha buscat una manera lúdica de mostrar la ciència.
0
Protestes del camp valencià

El sector agrari valencià es mobilitza per la seua situació crítica i al centre de tots els problemes es troba la incapacitat dels llauradors de traslladar els increments de costos que sofreixen als seus productes, que sempre van a la baixa.
0
Gira-sols de Van Gogh a Londres. Algunes protestes climàtiques han convertit obres artístiques clàssiques en aparadors per a reclamar accions contundents contra el canvi climàtic.

L'ambientòleg Andreu Escrivà reflexiona sobre les protestes climàtiques als museus i l'oportunitat que ofereixen per a animar el debat sobre la lluita contra el canvi climàtic.
0
manifestació en favor de la ciència

El sistema meritocràtic associa l’èxit professional amb el desenvolupament de mèrits, qualitats i capacitats laborals excel·lents. Per a poder oferir resistència, l'autor advoca per construir una lectura alternativa de les experiències de l’èxit i el fracàs.  
0
Microplàstics

Els accidents marítims, com el recent del vaixell Toconao, són una de les fonts de contaminació per pèl·lets més escandalosa, però també s’hi vessen de manera continuada i més discreta a través de les aigües residuals procedents de la indústria.
0
Julio Sanjuan, Anabel Forte, Claire Simeone i Carlos Briones

Trobar una definició general de què és storytelling (o narració) i informar sobre el seu impacte en la comunicació pública de la ciència. Però va haver-hi un problema inesperat... No trobem aquesta definició senzilla, quasi universal. 
0
monstres invisibles

Onze col·legues van publicar a la prestigiosa revista mèdica The Lancet un article que suggeria una connexió aparent entre l’administració de la vacuna triple vírica i l’aparició d’autisme. A aquesta bomba informativa se la va conèixer com a escàndol Wakefield.
0
Il·lustració de Moisés Mahiques sobre sexe i gènere

Pere Estupinyà ens repta a intentar respondre què és sentir-se home o sentir-se dona sense fer referència al cos, en un intent de reflexió per a establir alguna distinció entre els conceptes sexe i gènere.
0
Escena de Tot a la vegada a tot arreu, dirigida per Daniel Kwan i Daniel Scheinert

La mecànica per a atorgar l'Oscar a la millor pel·lícula de l'any és una mica complexa i, fins i tot, a voltes no s'entenen els mèrits d’algunes guardonades, com li va ocórrer a l'autor el 2022 amb Tot a la vegada a tot arreu.
0
Coberta de Mater, de Martí Domínguez

En aquesta distopia, l'autor ens fa reflexionar sobre què és allò que ens defineix com a humans, al mateix temps que ens introdueix idees colpidores sobre la ciència, la societat, la cultura i la condició humana.
0
Pardals la cap, de Stanisław Lubieński

Pardals al cap és una barreja d'un quadern de camp, unes memòries d'infantesa i un assaig d'història de l'art, on es descobreix l'observació de les aus que ha dut a terme el seu autor, Stanislaw Lubienski, al llarg de la seua vida a Polònia.
0
Jordi Sabater Pi, de Toni Pou

Un retrat de Jordi Sabater Pi dibuixat amb paraules esbossa la vida del naturalista amb el focus ficat en els vora trenta anys que va passar a la Guinea Espanyola fins que la colònia es va independitzar.
0